Nu har Minea ätit mat vid sidan av bröstmjölk i snart två månader, hon blev åtta månader i lördags. Hjälp, vad tiden går!
Rent praktiskt så anpassar vi maten så att vi till exempel tar undan kycklingbitar till henne innan vi lagar färdigt, gör greppvänliga bitar av fisk utan saltad panering, kokar grönsaker som mosar sig eller blir mjuka i munnen. Det behövs inga tänder för att tugga, gommen fungerar bra, men hård mat får gärna vara lite mjukkokt, det blir lättare då. Mat i fingerstora bitar som man kan hålla i och komma åt att äta från båda ändar är bra i början. Kokt broccoli med stjälk kvar att hålla i som ett handtag. Kokta morotsstavar, ris, potatisklyftor, bönor, banan, avokado och så vidare är lättätet.
Det är viktigt att hon inte är vrålhungrig när det är dags att äta, vi börjar alltid med att amma lite grann. Det är nyfikenhet och lust som ska styra, hur mycket hon får i sig spelar mindre roll, mat är ännu ingenting som motverkar hunger utan något som är gott och spännande. Vi fyller på med amning efteråt om hon vill det. När vi erbjuder lite mat att utforska vid varje tillfälle som vi andra äter så blir det många tillfällen till övning. Och när man lägger ihop vad hon plockat i sig på en dag så blir det ändå en del tillslut.
Varför?
Vi gillar idén med att hon först lär sig att tugga och hantera maten och sedan lär hon sig att svälja. Hon lär sig i rätt ordning och det minskar risken för att hon ska sätta i halsen. Barnet som först får purémat, sedan mat med bitar, lär sig först att svälja och sedan att tugga och hantera mat i munnen.
Hon övar finmotoriken, hand-öga-koordinationen och hon tränar tuggmusklerna -samma muskler som används vid talet.
När hon ammar väljer hon själv hur mycket och hur länge hon vill äta, det kan hon göra även med den fasta maten. Man kan lätt ge för mycket mat och för fort åt ett barn ifall man skedmatar. När hon äter själv kan hon också själv avgöra hur mycket, hur fort och vad av det som serveras hon vill äta.
Och vi tror att matglädjen främjas av att all mat inte blir blandad i en enda röra. Minea lär sig hur de olika matbitarna ser ut och hur de smakar. Morot smakar och ser ut på ett sätt, potatis och kyckling på ett annat. Det blir inte så att hon bara gapar och först när purén hamnar i munnen kan hon avgöra vad hon äter.
Man började med att purea maten på den tiden då man inte visste bättre och började ge fast föda till sina barn redan vid 3-4 månaders ålder. Då är barnet inte redo att hantera mat utan måste få den färdigtuggad och mosig. Nu finns det tydliga riktlinjer som säger att det finns hälsofördelar med att vänta med fast föda tills dess att barnet är ett halvår. Runt halvåret är mag-och tarmkanalen redo att komplettera mjölken med annan föda. Och då klarar barnen också rent fysiskt att sitta upp och hantera mat i bitar. Men barnmatsföretagen fortsätter att sälja puread burkmat, här finns nämligen en stor marknad och mycket pengar att tjäna. Riktad och lockande reklam gör att folk köper det som finns i butiken, så blev puread mat norm.
Självklart gör alla precis som de vill, tycker man att pureér fungerar bra så är det upp till var och en att mixa och mosa. Men utifrån barnets perspektiv finns det egentligen ingen anledning att purea om man väntar med matintroduktion till dess att barnet är fysiskt mogen att hantera mat.
Risken att sätta i halsen är inte så stor som man kan tro vid första anblicken. Gill Rapley har skrivit en bok om att låta barnet äta plockbitar, detta kallas på engelska Baby Led Weaning (BLW), här tar hon upp bland annat kväljreflexen. Denna reflex, som förhindrar att saker kommer för långt bak i svaljet, sitter långt fram på små barn och flyttas längre bak i svaljet med tiden. Barnet för runt maten i munnen med tungan och känner efter och tränar. Ibland kommer maten nära reflexen och barnet kväljs men fortsätter sedan obekymrat att äta. Barnet sätter alltså inte i halsen, och blir inte påverkat som vi vuxna blir av att kväljas, men det kan låta lite läskigt om man är oförberedd. Minea gulpade då och då i början, men efter bara någon vecka hade hon lärt sig hur mycket mat hon kunde hantera samtidigt och hon lägger skickligt bitarna på plats i munnen med tungan. Självklart ger vi henne inte någonting som lätt slinker ner i halsen, som nötter eller hela vindruvor och vi lämnar henne aldrig ensam vid bordet.
Gill Rapley skriver att man aldrig ska truga eller tvinga barnet äta upp, om barnet har frihet att själv avgöra vad och hur mycket hen vill äta så ökar chanserna att hen är sugen på att prova igen nästa gång. Och man ska inte oroa sig för att barnet får i sig tillräckligt, så länge hen har fri tillgång till bröstmjölk/ersättning så är allt okej. Däremot skriver hon att om barnet äter ersättning så ska man även ge lite vatten att dricka till den fasta födan eftersom ersättning inte är törstsläckande på samma vis som bröstmjölk är. Bröstmjölken är ju tunn i början och blir tjockare efter en stund, ersättning har samma konsistens hela tiden.
Än så länge kan jag bara se fördelar med detta sättet att äta. Det är väldigt smidigt och det passar oss bra. Det enda negativa är att jag tydligt kan se att även vår lilla, tidvis matvägrande, Elsa hade haft stor nytta av att ha fått introducerats till mat på detta sätt. Jag är lite besvärad över att vi inte kom att tänka på detta redan för fyra år sedan. Men det är väl kanske ytterligare en bra grej med att få ett barn till. Att man kan få chans att göra om och göra bra.
Det låter ju jättespännande att hon äter så mycket(varierande) mat! Det låter ju som en bra taktik att lära henne att äta mat på ett bra sätt! I like! Detta ska jag komma ihåg till den dagen jag får bebisar! hihi! 😉
Jättebra text ! Det låter verkligen som ett superbra sätt att introducera barn för mat, har ju haft mina egna tankar om purè hit och dit men detta lät smidigare. Ska verkligen ha detta i tanken när min bebis blivit gammal nog att börja med mat Pussar
Spännande!
Men jag kan inte låta bli att undra över saker som bönor. Menar du typ brytbönor eller bönor typ vita bönor, kidneybönor osv. De sistnämnda skulle jag vara orolig över att det sätts i halsen.
I vår familj skulle åtminstone barnens mamma hela tiden vara oerhört nervös för risken att sätta i halsen med plockmat. Jag ska be henne läsa denna text 🙂
Samtidigt kommer det ju rapporter om att si och så många dör per år på grund av att de satt i halsen. Och Livsmedelsverket delar ju ut mått om hur stora grejer barnet ska få använda för att inte sättra i halsen. Och ska man följa det talar vi om i mitt tyckte väldigt stora bitar. Fingerstora bitar kommer inte på tal i så fall!
Jag sällar mig inte till den ena eller andra sidan här, utan undrar bara i största allmänhet 🙂
… och då menar jag ju inte att barnet kväljs, utan att föremål verkligen hamnar i luftstrupen.
Med bönor menar jag kokta bönor typ vita eller kidney, de mosar sig i munnen precis som potatis. Man kan dela dem och/eller trycka till dem lite så att de är extra mjuka om man vill. 🙂
Jag tror att de som sätter i halsen är just de som inte får någon chans att öva upp motoriken med tungan, med bitar av mat, under kontrollerade former som det blir i en matsituation. Om barnet är ovan vid att hantera bitar i munnen kan det kanske lättare bli så att hen råkar få ner något, som ligger på golvet, i halsen. I stället för att bara känna på det och spotta ut det.
[…] juni, 2010 av sagogrynet Lilla har plockat i sig matbitar (utöver bröstmjölk) i tre månader nu och det går över förväntan. Än så länge har hon […]
Intressant text! Sökte på baby led weaning, vi tänkte satsa på det fr o m att mina barn är 6 mån. Måste dock invända på hur du beskriver puréer, dvs det känns som att du stödjer din argumentation mer på gissning och spekulation men utmålar det som fakta – och överlag är det ju rätt behändigt att hänvisa till profithungriga barnmatsföretag. Jag köper ingen barnmat men fr o m 4 mån har jag gett smakportioner. Varför? I generationer har mödrarna i min släkt gjort på det sättet, och jag har ett helt annat kulturellt, alltså icke västerländskt, påbrå. Jag tror att det kan argumenteras för en naturlighet i puréad mat lika väl som långtidsamning + plockmat t ex, dock inte maskinpuréad utan att maten har tuggats av föräldern först, à la fåglar, eller mosats manuellt. I femmånadersåldern är ju barn ofta väldigt munfixerade med att smaka på allt – mina har varit det sedan tremånadersåldern – och forskning visar ju också att det är bra att låta barn smaka på mat medan de är i denna fas så att den inte spelas över och barnens intresse för mat inte står i paritet med deras energibehov (enligt litteratur från BVC, som brukar vara baserad på gedigen forskning). Alltså, på det stora hela håller jag med dig men jag tror man vinner på att förhålla sig lite kritisk till _alla_ trender för barn eller kan kombinera för att få det bästa av två världar. Att din äldre dotter är kräsen kan inte med säkerhet härledas från puréer t ex, kräsenhet har enligt forskning (läste artikel i dagstidning för kanske ett halvår sedan) visat sig ha övervägande genetiska orsaker.
Jag håller med om att jag ibland drar saker och ting till sin spets. Jag gör det för att väcka tankar och inspirera. Jag håller med om att alla föräldrar-barn-par är olika och att det passar vissa bäst att börja äta innan halvåret. Men som det låter just nu på bvc så måste man börja innan halvåret och det håller jag inte med om. Och därför skriver jag som jag gör. 😀
Och det var en väldigt bra invändning, det om att maten kan tuggas av föräldern. Tack! ❤ (så brukar Minea vilja ha äpple, hon stoppar in en bit i min mun som jag ska tugga och sedan väntar hon som en liten fågelunge på att få tillbaka det.) 😀
[…] barnet är över halvåret och börjar äta fast mat är det fördelaktigt att fortsätta att amma fritt. Byt alltså inte ut mål utan ge fast mat och […]
Mina två barn är båda friammade och självätare och jag önskar att fler föräldrar visste om plockmatsalternativet till skedmatning. Jag ska hänvisa till din text här! Tack för att du skriver så bra om både amning och plockmat.
Tack! ❤
Låter ju hur vettigt som helst! Men vi som börjat med pureer, finns det något hopp för oss?! 😉 Lillpluttan har fått bita bitar av vissa saker menjag har inte vågat ge henne egna bitar. Väldigt orolig för att hon ska sätta halsen. Men vi borde absolut börja ge henne plockmat, i alla fall när man inte är själv, tror hon kommer älska det!
Så spännande!
Är sugen att prova detta sätt med våran 3:a, som blir 6 månader om 2 månader.
/Anna
Hur sover hon på natten?
Är rädd att om jag lämnar pureerna och låter henne plocka själv så kommer jag få amma hela nätterna igen. Det har jag iofs inget emot men klarar inte att jobba och amma hela natten trots liggamning och samsovning.
Tack för mkt inspirerande blogg. Jag har blivit förtjust i amningen igen, var på gränsen att jag slutade.
Hon sover bra. Hon ligger hos mig och hon ammar på natten men jag kommer inte riktigt ihåg hur ofta hon ammade då (strax efter halvåret)….
Jag är inte säker på att det har helt och hållet med maten att göra heller.
(Min stora åt puréer och den lilla bara plockmat, men båda har ätit mycket på nätterna. De har varit nattätare helt enkelt. 🙂 )
Om ett barn sover igenom nätterna eller inte tror jag har mer att göra med sömnmönster och personlighet… såvida hen inte är helt utsvulten förstås, men det har mina aldrig varit och ändå velat äta på natten.
Om ditt barn har börjat sova mer sammanhållande på natten behöver det inte bli annorlunda även om hon inte skulle få i sig stora mängder mat på dagen menar jag…. Och skulle du märka skillnad så går det rätt snabbt för dem att lära sig att få i sig den mat de vill ha och behöver.
Tack! Vad roligt att du gillar den! ❤
Hade aldrig hört talas om detta, men vår lilla sa själv ifrån att hon ville plocka i sig maten själv. Efter två tre skedar puré (hemmagjord, nåt annat gick inte) började hon vägra att ta skeden när jag ville mata och pillade hellre själv i purétallriken så gott det gick. Därifrån var steget inte långt till att gå över till bitar av vår mat och nu är hon ett år och har ätit vår mat i fyra fem månader fast hon inte har haft tänder att tugga med. Fick de första när hon blev ett. Just nu utforskar hon hur man kan använda sked och gaffel när man äter. Det skönaste är just att matstunden är trevlig och ingen kamp om att få henne att öppna munnen för inlastning. Men som sagt: jag hade ingen aning om att det fanns färdigtänkta tankar kring detta :-). Var bara glad att hitta rätt, för det känns jättebra.
[…] kan även välja att utesluta puréer då man introducerar fast föda. Genom att istället erbjuda plockmat går introduktionen till fast föda långsammare, på barnets villkor, och risken är mindre att […]
Vad smart och det jag tänkte på när jag läst halva inlägget var att de kan sätta i halsen, och sedan skriver du om det också. Fast jag skulle nog kunna tänka mig att det är väldigt otäckt om barnen sätter i halsen.
Fast barn lär sig väll då att de inte kan trycka in hur mycket mat som helst i munnen. =)
Kan du inte skriva mer om blw…..
Jo, absolut!
Min dotter är 6 månader och har sedan en tid ätit barnmat i pureform, har funderat en del på plockmat men är rädd att det ska bli fel och att hon ska sätta i halsen. Tycker verkligen du skrivit ett jättebra inlägg om detta och det låter ju logiskt att man får lära sig hur saker ser ut och smakar för i pureform är det ju rätt svårt att urskilja vad som är vad.
Hej!
Jag är väldigt sugen på att testa BLW med min unge som är fyra månader nu, men jag undrar lite över det här med gluten. Fick en broschyr av BVC där det står att det är viktigt att vänja barn vid gluten redan INNAN de är sex månader, vet du någonting om det? Och smakisar, är det något man brukar börja med innan sex månaders ålder även inom BLW:n eller är det pang på med en broccolistav eller hur trappar man upp det? Vet du? Tycker detta är råintressant, du får jättegärna skriva hur man går tillväga, jag vill läsa mer! 😉
Hej! Rekommendationen (om man vill följa den) är helamning i 6 månader och därefter fortsatt amning (plus smakisar/mat och dryck) i ett år eller längre. Man ska alltså varken ge gluten eller smakisar innan barnet fyllt 6 månader.
Det som gäller med gluten är att man ska introducera det under tiden man ammar (under skydd av amning). Så om man tänker avsluta amningen helt på halvårsdagen så är det bra att introducera gluten innan dess, tex i form av bröd eller gröt. Men för dem som fortsätter delamma enligt rekommendationen, även efter matintroduktion vid 6 månader, behöver inte tänka på glutenintro, då sker det automatiskt i skydd av amningen.
När man kör BLW är hela grejen att man väntar på barnet och låter barnet styra när hen är redo. När barnet är fysiskt mogen att sitta upp, gripa maten med handen och hantera mat i munnen (det brukar vara runt 6 månader) så kommer hen att prova att föra matbitar till munnen och smaka på dem. I sin egen takt. Det är fördelaktigt att fortsätta amma på som vanligt när man kör BLW. Man ammar som vanligt och ser maten barnet får i sig utöver bröstmjölken som en bonus. Barnet kommer efter hand hen mognar att själv öka sitt matintag. På detta sätt blir det ofta en långsam matintroduktion och magen hinner vänja sig vid det nya i lugn och ro. (För den som inte ammar gäller samma sak fast med ersättning. Ge som vanligt, och se matbitarna barnet får i sig som en bonus utöver det, i början.) Man ska alltså inte byta ut bröstmjölken mot mat vid matintroduktion, utan amma på som vanligt och lägga till mat utöver bröstmjölken.
Tusen tack, du är bäst! Jag ska amma i en evighet hoppas jag, du gör mig pepp på det.
Tack för en intressant text!
låter som ett super bra sätt, synd att jag inte läste detta för ett år sedan
får väl köra de med nästa ^^
[…] därmed även ge amningen en chans att hänga kvar så länge ni båda vill är att servera barnet plockmat, eller BLW (baby led […]
Hej Lin!
Bara först ett tack 🙂 Det var jag som ringde dig på nyårsdagen och bad om råd med amningen, att jag inte räckte till i mängd till mig dotter och att hon hade svårt med greppet. Vi kämpade på till hon blev 2månader (jag hade, tvärtemot många andra, mycket bra hjälp av en effektiv pump som hjälpa mig att öka min mängd när Maja bara blev arg när mjölken tog slut för fort) efter dina bra råd och ammar sen dess utan problem, på fredag blir hon 5 månader och jag hoppas få hålla på med amningen ett bra tag till. Har varit på en sjukt dåligt info på BVC idag om matintroduktion så jag hoppas att du har lite fler tips istället 🙂 Jag skulle önska lite fler konkreta tips om vilken sorts mat som Maja kan ha som plockmat. Vad ska man tänka på? Vad ska man inte ge dem? Kyckling som du skriver om tex känns för avancerat i början eller tänker jag fel? Pasta känns inte heller som det går att pressa sönder mot gommen. Kött och liknande känns spontant oxå för tufft för en sexmånaders? Kokta grönsaker och potatis är självklarare men lite tips hade inte suttit fel alls till hon ska börja 🙂
Åh fantastisk text blev direkt sugen på att testa detta med min lilla kille när han blir 6 månader .. Är som många andra som lämnat komentarer lite nervös över att han ska sätta i halsen
Vore kul om du har lust att skriva lite mer om detta , kanske ge lite tips och råd för oss hönsmammor som är livrädda att dom små ska sätta i halsen 🙂 .. Gillar din blogg jätte mycket, den har gett mig mycket bra tips och pepp att fortsätta amning trots tjat om ersättning 😀 super tacksam att du tar dig tid och delar med dig av detta och dina vackra amningskort ! Fantastisk … / Nyfrälst mamma
Tänker testa blw med min dotter framöver. Har just varit hos bvc med henne och eftersom hon är fyra månader var det dags att prata mat. Berättade att vi vill prova blw och det var inga problem men sköterskan sa att vi måste ge smakprover tex på vårt finger redan nu. Även om min dotter inte verkar intresserad. Detta för att vänja henne vidsmaker och konsistens. När hon är sex månader ska hon tydligen äta frukost och ett varmt mål om dagen…. det sista blir det som det blir med tänkte jag. Men hur gjorde ni med smakprover? Enligt livsmedelsverket tror jag man kan vänta till sex månader med det också. Blir förvirrad av alla råd! Jag helammar och har planer på att fortsätta med det länge till.
Du kan absolut vänta med matintroduktion till barnet är 6 månader. Det är till och med rekommenderat att du gör det. Det är helt fel att du *måste* ge smakprover. Däremot är det inte skadligt att låta barnet smaka en kryddmått-stor bit mat när barnet är mellan 4-6 månader -om barnet verkligen vill. (Men det är skillnad på att något inte är skadligt, och att man måste göra det! Din bvc-sköterska har visst missuppfattat lite.) Dessutom får ammade barn hela tiden prova på olika smaker då bröstmjölken ändrar smak beroende på vad mamman äter. (Till skillnad från ersättningen som smakar konstant samma sak och har samma konsistens hela tiden.)
Barnet måste absolut inte äta frukost och ett varmt mål om dagen vid sex månaders ålder. Men det kan vara bra att -utöver er vanliga mängd amning- ge små smakbitar av mat efter sex månaders ålder. Byt alltså inte ut bröstmjölk mot mat om du vill fortsätta att amma, utan ge fast föda utöver amningen. 🙂
https://sagogrynet.wordpress.com/2010/12/28/att-behalla-amningen/
[…] och skulle något hända så är vi där. Två andra som har skrivit om det här är Audhumble och Sagogrynet, båda mer utförliga inlägg, väldigt […]
Åh, den som ändå vetat det där när pluton var liten. Fan vad jag kämpade med hennes puréer. Kämpig grej för en mamma utan finmotorik.
Frida
http://livetmedtresinnen.wordpress.com/?p=5439&preview=true
Senaste inlägg: Chokladnallande mamma i onåd.
[…] V. Började läsa på igen och fick tips om bland annat den här bloggen. Läste på lite här, här och där, med inspirerande videofilmer här, och sen testade jag rakt av. Vilken enorm skillnad! […]
Väldigt roligt att läsa för ungefär såhär har jag och min man också tänkt. Jag skulle själv inte hitta matglädje i puréer… Och vi har bara utgått från vår egen instinkt. Man kan lita på den helt enkelt. Och vi känner ju vårt barn. Vi skedmatar också, men vi erbjuder varje sked och det är vårt barn som väljer om hon vill ha den. Jag såg reklam om en film från ett blöjföretag med ”tips om hur man öppnar truliga små munnar” och höll på att sätta kaffet i vrångstrupen. Om munnen är stängd är väl barnet antingen mätt eller inte intresserat tänker jag.