På tal om amningsvänliga organisationer.
Så här svarade Läkare utan gränser på min fråga om hur de prioriterar det långsiktiga arbetet med amningsutbildning och amningskunskap i utsatta områden:
Hej Lin!
Tack för ditt mail med dina frågor. Läkare Utan gränser lägger stor vikt vid amning. Bl a genom att uppmuntra mödrar i vår medicinska verksamhet att amma sina barn samt att upprätthålla ammningen. I våra aktiviteter som rör mödra- och barnhälsovård är amning alltid med som en komponent ur ett barnhälsovårdsperspektiv, d v s att vi följer upp att barnen ammas mellan 0 och 6 månader. Efter 6 månader förespråkar vi att amning kombineras med fast näringsriktig föda. Gravida och ammande kvinnor är dessutom alltid en grupp som vi ser som extra utsatt och sårbar grupp. När vi prioriterar inom vissa aktiviteter tex inom undernäring, är gravida och ammande kvinnor en grupp som inkluderas i behandlingen om de uppfyller kriterierna för undernäring.
Hoppas det ger lite svar på dina frågor.
Vänliga hälsningar
Sara Kitabwalla
Head of ProgrammesLäkare Utan Gränser/MSF Sweden
Det skulle vara intressant att höra om de har någon rådgivning och utbildning om amning till sina patienter. Vi har ju sett att barnmatsföretagen är bra på att hålla sig framme i U-länder och katastrofer för att övertala föräldrarna att ge ersättning. Då är det ju jätteviktigt att någon ger kvinnorna rätt stöd för att kunna amma, även om de kanske har amningskunskap i släkten och vänkretsen på ett annat sätt än vi har här.