När man får mjölkstockning är det många som får höra att man ska massera. Någon säger att man ska massera (hela) bröstet, andra säger att man ska massera bort knölen.
Jag vill varna för att massera vid mjölkstockning.
Ordet massera för tankarna till rätt hårdhänta metoder. Att försöka massera bort knölarna ur bröstet kan göra mer skada än nytta.
Man kan inte massera bort en mastit.
Det som händer vid mjölkstockning är att mjölken av någon anledning inte kan lämna mjölkgångarna. Det kan till exempel bero på att barnet inte har ett tillräckligt stort tag, att tänderna ligger mot bröstet och täpper till en mjölkgång, att mjölkgången är blockerad (tex av white spots), att det går lång tid mellan amningarna eller att kvinnan har åtsittande kläder som trycker mot bröstet och mjölkgångarna. Delar av mjölken kan då pressas ut i kapillärer eller bindväv som finns runt alveolerna. När mjölk pressas ut i omgivande vävnad uppstår en immunologisk reaktion. Kroppen reagerar ofta med feber och man kan få en influensaliknande känsla i hela kroppen. Kroppen tar själv hand om, och absorberar, den utpressade mjölken och det kan ta tid, men den akuta fasen går oftast över på ett par dygn*.
Att i detta läget massera bröstet kan leda till att man trycker till ännu fler mjölkgångar och skapa en ökad smärta.
Man kan däremot gärna försiktigt och lätt stryka med fingrarna i riktning mot bröstvårtan under tiden barnet ammar. Detta underlättar mjölkflödet och ökar blodcirkulationen vilket hjälper kroppen att absorbera den utpressade mjölken. Men massera inte, tänk fjäderlätt.
Den bästa behandlingen mot mastit är att försöka tömma** mjölkgångarna genom att amma på som vanligt. Amma gärna från olika håll, i olika amningspositioner, om det gör ont att amma som vanligt. Ha även gärna barnet hud mot hud eftersom det ökar oxytocinutsöndringen och blodcirkulationen. Var extra noga med taget, och prova gärna både värme (tex vetekudde på axlarna) och kyla (tex kylande omslag mot bröstet) om det kan kännas bra för dig.
Fundera även på vad som kan ha orsakat mjölkstockningen och be om hjälp om du behöver. Det är viktigt att man kommer till rätta med grundproblemet för att minska risken för att stockningen ska uppkomma igen. Smärta och hög feber kan behandlas med smärtstillande/febernedsättande läkemedel som ibuprofen enligt vårdprogrammet -rådfråga på bvc.
Vid upprepade mastiter rekommenderas SPC-flingor, vilka finns att köpa på apoteket. Forskning visar att produkter av specialprocessad spannmål ökar kroppens produktion av ett kroppseget protein, proteinAF (antisekretorisk faktor). En nyligen publicerad undersökning, som bygger på flingorna SPC-Flakes, visar att flingorna och därmed protein AF kan ge en förebyggande effekt mot inflammatorisk mastit. Studien är gjord av forskare vid Karolinska institutet, Sahlgrenska sjukhuset och Göteborgs universitet.
Ibland rekommenderas syntetiskt oxytocin (syntocinonspray) vid mjölkstockning, detta kan dock kraftigt förvärra en mjölkstockning/mastit beroende på vad som orsakar den. Oxytocin är utdrivningshormonet vid amning. Om man tar syntocinon så drivs alltså mjölken på i ett kraftigare flöde. Om problemet är att mjölkgångarna är blockerade av någon anledning (tex white spots) så kommer mjölken som drivs på av oxytocinet (eller syntocinonet) inte att ta sig ut och pressas då istället ut i omkringliggande vävnad och man förvärrar stockningen (se ovan).
Endast om orsaken till mastiten är att utdrivningsreflexen /kroppseget oxytocin inte är tillräckligt kraftig kan syntocinon eventuellt vara till hjälp. Det är dock alltid bäst att ta reda på varför oxytocinet inte hjälper mjölken att flöda tillräckligt. Oxytocin hämmas av adrenalin, kanske hjälper det att sänka ditt adrenalin (stress, smärta, oro osv)?
*Om man inte blir bättre efter några dagar kan det ha kommit in bakterier i bröstet, och bröstinflammationen kan ha blivit en bröstinfektion, vilket kan behöva behandlas med antibiotika. Ta då kontakt med din amningsmottagning eller Bvc för odling och bedömning.
**Observera att det aldrig går att tömma ett bröst helt, det produceras hela tiden mer mjölk under tiden man ammar.
.
Du kanske även är intresserad av att läsa mer om:
Säker samsovning och nattamning
Problemsökning vid svårigheter
Svag viktuppgång och aktiv amning
Amning, inte bara en kvinnofråga
En fråga om rätt till självbestämmande!
Okunskap om amning är ett samhällsproblem
Läs mer i min bok Amning i nöd och lust!
.
.
.
.
.
.
.
.
DEtta har man själv fått lära sig, med mycket smärta inblandat… Bvc tyckte också att massage var en bra grej när man vände sig dit. Det var inte förrän jag läste på amningshjälpens hemsida (med andra barnet) som jag insåg att det blir etter värre efter massage..
Tack för ett bra inlägg!
Amningsmottagningen i Falun sa till migöver telefon att jag skulle massera min mjölkstockning som jag hade pga en white spot. När jag ifrågasatte rådet och sa att man inte ska massera på stockningen tyckte personen i fråga att ”alla tänker ju olika om massage och massage, själv menar jag inte sån masságe”. Eehh, nähä – undrar exakt vad hon menade med det?
[…] Mer om mjölkstockning, här. Gilla och dela inlägget påFacebookTwitterGillaGillaOne blogger likes this. […]
[…] pumpa och ge med flaska. När de fått sår -amningsvila, pumpa och ge med flaska. När de fått mjölkstockning – amningsvila, pumpa och ge med flaska. När barnet amningsvägrar – amningsvila, pumpa […]