Visste du att ju oftare barnet ammar den första tiden efter förlossningen (dygnet runt), desto större är chansen att sedan kunna ha en tillräckligt hög mjölkproduktion under resten av amningsperioden?
Det mjölkbildande hormonet prolaktin frisätts när barnet suger på bröstet. Ju oftare barnet suger, desto mer prolaktin frisätts och mer mjölk bildas.
Nattamning frisätter mer prolaktin än amning dagtid (strunta i plastbaljan och samsov med barnet). Ju oftare barnet ammar de första dygnen efter förlossningen desto fler prolaktinreceptorer bildas. Detta medför att mamman i fortsättningen kommer att ha lättare att upprätthålla en tillräckligt hög mjölkproduktion.
Här kan du läsa mer om amning den allra första tiden.
.
Du kanske även är intresserad av att läsa mer om:
Problemsökning vid svårigheter
Svag viktuppgång och aktiv amning
https://sagogrynet.wordpress.com/om-amning/
Läs mer om amning i min bok Amning i nöd och lust!
Vill bara tillägga att det absolut inte är kört om man av någon anledning inte kan amma de första dygnen (i vårt fall stor dramatik vid förlossningen, urakut snitt och två veckor på neo). Vi helammade sedan i sex mån, och ammar nu vid tio mån så mycket lillen vill.
Nej, det är absolut inte kört! Bra och viktigt tillägg!
Detta är inte det enda sättet, det är bara ett av många.
Jag har skrivit om olika sätt att amma på flera ställen i bloggen. Amning den första tiden, att man kan återuppta amningen, och hur partnern kan ha barnet hud- mot hud om mamman inte har möjlighet pga separation av olika anledningar. Det finns lösningar på det mesta. ❤
Men en okomplicerad förlossning utan separation är trots allt vanligast, och ibland skriver jag utifrån en sådan utan att ta med alla om och men i texten. 🙂
Jag förstår precis! Kände bara att jag gärna ville tydliggöra det ändå eftersom ens egen situation ligger en varmt om hjärtat… ❤ tack för din underbara och viktiga blogg!
Tack själv!
Din kommentar är relevant och viktig! ❤
Intressant! Jag läste också inlägget du länkade till om amning den första tiden. Vet du om det finns nån forskning på om ersättning första tiden påverkar barns hälsa i praktiken? Mina barn nr 1 och 3 helammades i 4,5 respektive 6 månader. Kärnfriska. Barn nr 2 kom med urakut snitt och fick ersättning i nästan 2 dygn (plus några duttar råmjölk när jag besökte honom ett par gånger), men helammades sedan i 6 månader. Han är rätt frisk han också men han har varit lite pipig i luftrören vid ett par tillfällen i samband med förkylning, han har torr hud och en del eksem, och han är den ende som haft öroninflammationer. Det kan såklart vara en slump men jag har funderat på om det skulle kunna vara så att immunförsvaret störs av ersättningen. Vad tror du?
Kristin Svensson tycker jag säger det så bra när hon säger att med en mindre optimal start får man en brantare uppförstbacke.
Jag tror också det är viktigt att poängtera att det inte är kört även om man inte ammar första tiden. Det finns även mammor som fått igång betydande mjölkproduktion utan att ens ha fött barn. Men de kanske får hålla på längre tid.
Vad jag förstår så vet man inte fullständigt kopplingen mellan prolaktin, prolaktinreceptorer och mjölkproduktion. Men att man har sett att bra uppgång i prolaktinet den första tiden oftast följs av en bra uppgång i mjölkmängden (eller tvärtom). Men på cellnivå finns fortfarande forskning att göra.
Vore intressant att få referens på inlägget eftersom det har varit mycket diskussioner kring detta kring prolaktinreceptorerna.
Referensen på texten om prolaktinreceptorer är Elisabeth Kylberg (föreläsningar) och hennes bok Amning idag (2009), samt Jan Riordans Breastfeeding and human lactation (2010).
[…] lugn och fin amningsstart kan ge en flygande start för amningen. Blir starten problematisk kan man kompensera det på olika sätt, man kan bara behöva jobba lite […]
[…] visar att det är oerhört värdefullt att ha det nyfödda barnen hud mot hud, speciellt den första tiden efter förlossningen. De första timmarna efter att barnet är fött, eller så fort som möjligt […]
[…] Amning efter förlossningen […]
[…] Amning efter förlossningen […]