Det brinner i bröstet! (alt: jag har mjölkstas)
Den första veckan efter förlossningen, i samband med att den mogna mjölken ”rinner till” och ökar i mängd, ofta runt dygn tre till fem, kan man få väldigt spända ömma och svullna bröst. Erfarenhet visar att det dessutom kan bli extra spänt om du fått mycket vätskedropp under förlossningen. Detta kallas mjölkstas.
Det är lätt att misstolka detta som mjölkstockning eftersom man kan få förhöjd temp, frossa och smärta i brösten precis som vid en stockning.
Men det som händer i brösten är att vävnadsvätskor, lymfvätskor och blodtillförsel ökar. Körtlarna svullnar och man kan ibland känna dem ända uppe i armhålorna. Detta är ett helt normalt och förväntat beteende för ammande bröst den första tiden. Kroppen kommer att ta hand om överskottsvätskan och svullnaden går vanligen ner efter ett till två dygn. (Inte heller detta är något att oroa sig för, det betyder inte att mjölken plötsligt har tagit slut, minns att det inte är mjölken som fyller ut brösten utan överskottsvätskor.)
Vad gör man vid mjölkstas?
Det lindrar att amma fritt efter barnets behov och på barnets signaler så dra inte ut på amningstillfällena nu. Ha gärna barnet hud mot hud så mycket som möjligt för att öka oxytocinfrisättningen.
Lite kylande omslag kan vara skönt en liten stund vid svullnad. Försiktig beröring, strykningar (men inte massage!) eller en dusch, för att öka blodcirkulationen kan också lindra.
Gör det hemskt ont går det bra att ta ibuprofen 200-400 mg (högst 1200mg/dygn) ev i kombination med paracetamol. Läs mer här.
Om barnet har svårt att få ett bra tag om bröstet på grund av att det är så svullet kan man göra ett enkelt handgrepp kallat Cottermans handgrepp.
Cottermans handgrepp
Forma den rena handen och fingrarna som en tulpan och placera fingertopparna i en jämn cirkel på vårtgården runt bröstvårtans bas. Tryck sedan försiktigt rakt inåt (i riktning mot bröstkorgen) och håll där i en minut eller längre. Man kan sedan flytta (rotera i cirkel) fingrarna något och pressa en eller flera rundor till om det behövs.
Detta gör att mjölk och vävnadsvätska pressas bakåt. När bröstet blir mjukare runt bröstvårtan kan barnet lättare få mer av både vårtgård och bröstvårta långt in i munnen och taget blir bättre. Handgreppet underlättar även för handmjölkning vilket ibland kan vara till extra hjälp. Även utdrivningsreflexen stimuleras.
När man gått hela vägen runt kan man behöva flytta fingrarna och fortsätta att försiktigt pressa undan vävnadsvätskan. Den här behandlingen kan ta allt mellan några minuter upp till en halvtimma, innan barnet kommer åt att ta ett bra tag.
Mjölkstasen försvinner alltså av sig själv efter cirka ett till två dygn, då kroppen tagit hand om överskottsvätskorna, du måste inte pumpa ur brösten för att svullnaden ska gå ner (det går inte att pumpa bort själva svullnaden).
Om man ändå planerar att pumpa brösten med en bröstpump i detta läge ska man först göra Cottermans handgrepp. Om man försöker pumpa ett spänt och svullet bröst kan man nämligen riskera att bröstpumpen drar vävnadsvätskan mot bröstvårtan och därmed förvärrar situationen.
Det går inte att pumpa bort själva mjölkstasen eftersom det är vätskor som ligger i vävnaden runt om och utanför mjölkgångarna som spänner.
Svullna och spända bröst kan man även få av andra anledningar när som helst, inte bara de första dagarna, och Cottermans grepp är då ett lätt handgrepp att lära sig och ta till på egen hand. Har man väldigt hög mjölkproduktion kan det vara en hjälp för barnet om man på detta sätt försiktigt pressar tillbaka mjölken en aning före amning.
Läs mer om amning den första tiden
Du kanske även är intresserad av att läsa mer om:
Problemsökning vid svårigheter
Svag viktuppgång och aktiv amning
Amning, inte bara en kvinnofråga
.
Läs mer om amning i min bok Amning i nöd och lust!
.
.
.
Kommentera