Amningsnappen fungerar som ett symptomfix. Den kompenserar inte för orsaken bakom ditt problem (ofta taget eller amningspositionen) utan fungerar bara som ett plåster på den ömma bröstvårtan. Den kan dessutom ställa till med mer problem i längden.
En amningsnapp är ett tillfälligt hjälpmedel som i de flesta fall bör fasas ut så fort som möjligt. Men som med allt annat, det finns alltid undantag. Amma hellre med amningsnapp om det är det enda som fungerar för er, till exempel på grund av smärta, än att inte amma alls. Om du väljer att amma med amningsnapp behöver du känna till riskerna och kompensera för dem.
Studier visar att användning av amningsnapp ofta leder till minskad mjölkmängd och kortare amningsperiod. Bröstet stimuleras inte lika effektivt och utdrivningsreflexen kan hämmas vilket ofta kan leda till mjölkstockning. Amningsnappen kan även dölja underliggande grundproblem och leda till nya. Läs mer här.
En amningsnapp är inte en lösning på mjölkstas, sugblåsor eller såriga bröstvårtor. Men vid blödande sår och stark smärta kan den lindra i det akuta läget.
En amningsnapp är inte en lösning på ett amningsproblem, det är ett symptomfix.
Tänk på att orsaken bakom anledningen till att ni började med amningsnapp sällan försvinner av sig självt. Se till att få hjälp med grundproblemet!
Om amningen är smärtsam kan det bero på flera saker. Här är ett inlägg som handlar om just detta. Det finns även ett gäng länkar som kanske kan vara till hjälp i slutet av den här texten.
Användning:
Det är viktigt att nappen är i rätt storlek och att den sitter på ordentligt. Nappen ska nästan vändas ut och in och bröstvårtan ska sugas in i amningsnappen så att den fyller så mycket som möjligt av platsknoppen. Fukta gärna insidan med vatten eller bröstmjölk. Var uppmärksam på att barnet får ett stort och bra tag om nappen och att barnet verkligen får i sig mjölk. Det är även viktigt att rengöra nappen ordentligt. Skölj den i kallt vatten direkt efter användning så blir det lättare att diska den sedan.
Håll koll på kiss och bajs och lyssna efter sväljningar vid amning för att vara säker på att det sker en mjölköverföring. Pumpa gärna efter amning om barnet har svårt att amma effektivt med nappen på.
Det är vanligt att barnet suger i sig och sväljer luft när det ammar med amningsnapp. Det är inte farligt och det hjälper ofta att bära barnet upprätt efter amning för rapning.
När kan amningsnappen vara ett bra hjälpmedel?
En amningsnapp kan ibland vara till hjälp vid platta eller indragna bröstvårtor (det betyder dock inte att den med plana/indragna bröstvårtor måste ha amningsnapp! Det går ofta att få till en amning även utan, barnet ska ju ändå inte suga på bröstvårtan vid amning). Ibland kan det i en kort period även hjälpa barn med sugsvårigheter, hos exempelvis för tidigt födda barn, för att stimulera sugreflexen inuti munnen.
Även barn som blivit vana vid nappflaska kan i övergången till bröstet en period amma med amningsnapp som ett steg i att öva sig att amma direkt från bröstet.
Fasa ut amningsnappen:
Om du får en amningsnapp i handen vid vårdbesök ska du alltid kräva en utfasningsplan i den andra. Det är inte alltid helt enkelt att bli av med en amningsnapp när man väl har börjat med den. Dels på grund av att barnet kan vänja sig vid känslan av nappen vid amning och kanske vägrar att amma utan den. Dels på grund av den psykologiska aspekten då det är lätt att bli beroende av utomstående hjälpmedel och tro att man inte klarar av att amma utan dem. Medan det för andra kan vara hur enkelt som helst att bara plocka bort den.
Att fasa ut amningsnappen kan alltså ibland kräva stort tålamod och envishet. För en del fungerar det bäst att börja med att plocka bort amningsnappen mitt i en amning då flödet är igång ordentligt. Ibland får man sätta tillbaka den och försöka igen lite senare. Men ge inte upp, testa på nytt och igen och igen. För andra fungerar det bättre att börja med att ta bort amningsnappen under vissa gynnsamma tider på dygnet, till exempel nattetid. Det gäller att prova sig fram och hitta sitt sätt. Men ta det lugnt, stressa inte på barnet. Tag gärna hjälp av en amningsvägledare för stöd och pepp i utfasningsperioden.
Acceptera inte en amningsnapp som enda lösningen på ett amningsproblem.
Om du är amningsrådgivare: tänk som alltid individ vs befolkningsnivå vid rådgivning. Rekommendera inte amningsnappen på befolkningsnivå som enskild lösning på grund av ovan nämnda punkter. Men på individnivå, när personen väl har vetskap och kunskap om riskerna och kompenserar för dem genom att till exempel amma betydligt oftare eller pumpa efter amning, kan amningsnappen vara räddningen i en period. Självklart med stöd och en plan för utfasning när det är dags.
.
Du kanske även är intresserad av att läsa mer om:
Problemsökning vid svårigheter
Svag viktuppgång och aktiv amning
Amning, inte bara en kvinnofråga
Läs mer i min bok Amning i nöd och lust!
.
.
.
.
.
.
.
Kan lägga till att jag pratade med en kvinna som har sensoriska problem pga autism och för henne så räddade amningsnappen amningen eftersom den drog ned obehaget hon kände när barnet sög. Hon hade inte ont och det lät inte som att hon hade D-mer heller från vad hon beskrev utan hon ansåg bara att korrekt amning var obehaglig. Med amningsnapp gick det dock bra och hon ammade ca 9 månader vilket var en längd hon var nöjd med. Andra kanske kan bara lära sig stå ut med att amning inte känns bra även med ett bra grepp men för en liten grupp kanske det är lösningen. Känner även en annan som ammat med amningsnapp i över två år och det har funkat bra för både henne och barnet och ingen av dem vill sluta med den. Dessa är extremfall och i huvudsak håller jag med och jag har själv inte använt amningsnapp heller men några som inte följer mallen.
Jag förstår helt de argument du lyfter fram och att amningsnappen är en quickfix, men för oss är den en räddning. Jag känner stort obehag för att amma och blir väldigt lätt stressad när bebisen vill äta. Amningsnappen gör att han lättare får tag och att det inte känns lika mycket, vilket gör oss båda lugnare. Ändå räknar jag ner veckor tills det känns accepterat att sluta men ska kämpa ett tag till. I vårt fall är det amningsnappen eller ingen amning som gäller så då tycker jag ändå det första alternativet är bättre 🙂