Dags igen. Rosa månad och bröst överallt. Kul! Jag älskar bröst.
Bröst och amning.
Men jag tackar nej till Rosa bandet.
Varför? Jag känner att hela grejen med Bröstcancerfondens massiva marknadsföring (vilket jippo!) och deras medvetet undvikande av fakta inte funkar för mig. Det skaver.
Kort sammanfattning för oinvigda: Amning ger ett skydd mot bröstcancer. Ju längre man ammar desto mer ökar skyddet. Cancerfonden väljer att knappt informera om detta.

Alla ammar inte, men om man får veta att amning ger ett visst skydd mot cancer så har alla som vill och kan amma en chans att väga in detta i valet kring den egna amningslängden. – Våga berätta om det!
Viktigt: Utebliven amning ökar inte risken att drabbas.
Jag har skrivit om detta flera gånger tidigare:
Fakta om amning och bröstcancer
Brevet, Hej igen, Cancerfonden!
Vi vet att det är vår livsstil som har den största påverkan idag, eller hur? Vi känner till att vi bör träna och röra på oss, att vi inte ska äta socker och färdigmat, att vi ska undvika kemikalier och allt det där. Men Bröstcancerfonden väljer ändå en annan väg. De vill sällan prata om förebyggande åtgärder och FRAMFÖR ALLT inte om att AMNING är en av dem!
Hjälpmamman Susanne Gräslund skriver följande på Amningshjälpens fbsida:
”Vi vill påminna om att amning minskar risken att drabbas av bröstcancer. Och inte bara lite på marginalen utan man får en ganska ordentlig riskreducering om man ammar i ett par år totalt sett och kanske med flera barn. Detta har varit känt i åratal, men ändå är det sällan man ser information om detta. Därför vill vi gärna passa på att ge just det. Den största studie jag sett på området publicerades i The Lancet 2002 och är en sammanslagning av data från totalt 47 mindre studier på 150 000 kvinnor i totalt 30 länder. Resultaten har sedan tolkats centralt och svaret är entydigt: För varje år en kvinna ammar minskar risken att drabbas av bröstcancer med 4,3 procent. Och effekten är ackumulativ så om en kvinna får tre barn och ammar vart och ett av dem i tre år så kan hon minska risken att drabbas av bröstcancer med närmare 35%.
[…] Istället (för amningsstöd, min anm.) får svenska kvinnor höra ifrån såväl barnläkare och BVC hur viktigt det är att introducera mat, helst redan från 4 månader fast det strider mot rekommendationerna, och att man ska dra ned på eller sluta amma om matintroduktionen går trögt. Att amning nattetid är onödigt utom för pyttebebisar och har man inte slutat nattamma innan det obligatoriska tandhygienistbesöket vid 9 månader så får många höra att det är dags då. Hur kan den svenska sjukvården ge så mossiga råd som i längden innebär en direkt livsfara för tusentals kvinnor årligen? Nej, det är dags att ändra på attityden gentemot amning i vårt samhälle och börja se det som naturligt för kvinnor att amma sina barn åtminstone så länge som WHO rekommenderar (2 år eller längre, min anm.). Vi har alla allt att vinna på det!”
Bröstcancerfonden/Cancerfonden: Ni lägger enorma summor på marknadsföring och väljer år efter år att fokusera på försäljning av rosa kanelbullar, kändisbakböcker och diverse rosa plastprylar. (Ni väljer dessutom att samarbeta med företag som aktivt motarbetar amning.)
Varför inte även lyfta hur vi kan förebygga cancer? Vi kan inte helt förhindra det, men vi har faktiskt möjlighet att i viss mån påverka våra egna liv genom de val vi gör i vardagen.
Så, istället för kanelbullar, satsa pengar på förebyggande åtgärder som gör skillnad. Stötta Amningshjälpen och ge ALLA som VILL amma möjlighet att göra det! Detta skulle kunna förhindra att hundratals, kanske tusentals, drabbas av bröstcancer enligt dessa studier. Ni har ju resurserna. Var är viljan?
Hur? Jag har ett konkret förslag, se till att Amningshjälpens Amningskurser för blivande föräldrar blir gratis för alla i hela landet.
OBS: Amning skyddar inte mot alla former av bröstcancer. Mammografi ska självklart fortfarande genomföras enligt riktlinjer. Amning är inte ett hundraprocentigt skydd på något vis.
Läs mer:
Mer om amning och bröstcancer:
The Lancet, Victora et al jan 2016
Svensk studie från 2016 som visar samband mellan amning och en högre överlevnad efter bröstcancer.
Du kanske även är intresserad av att läsa mer om:
Säker samsovning och nattamning
Problemsökning vid svårigheter
Svag viktuppgång och aktiv amning
Amning, inte bara en kvinnofråga
En fråga om rätt till självbestämmande!
Okunskap om amning är ett samhällsproblem
Läs mer i min bok Amning i nöd och lust!

.
.
.
.
.
Kommentera