När det gör ont att amma!
När amningen är smärtsam finns det en hel del att titta på för att söka upp och reda ut orsaken bakom.
Några frågor som behöver besvaras för att amningsrådgivaren ska kunna hjälpa till på bästa sätt:
*Hur gammalt är barnet? *Hur länge har det pågått? *Vilka råd har du tidigare fått och vilka försök på lösningar har gjorts? *Hur är barnets tag och position vid bröstet? *Praktiserar ni fri amning på tidiga signaler? *Regleras amningen i antal tillfällen eller i tid vid bröstet? *Är barnet hel- eller delammat? *Använder barnet napp? *Går barnet upp i vikt? *Växer det på längden? *Ökar huvudomfånget? *Är ni, mamman och barnet, friska?
De vanligaste orsakerna till smärta vid amning är taget och amningspositionen. Gör eller be därför gärna om en amningsobservation.
Tänk även på, om du ber någon titta på taget, att ingen kan SE om barnet har ett bra tag.
Det går inte att se utanpå om taget är ”bra”. Bara den som ammar kan KÄNNA om det känns bra eller inte. Lita på din egen känsla och be om hjälp att justera taget och amningspositionen tills det känns bra.
Snabbguide för ett bra tag:
Sitt eller ligg bekvämt med barnet nära dig, barnet ska inte behöva vrida på nacken men ska gärna luta huvudet lätt bakåt. Låt barnet själv söka och ta bröstet, stoppa inte in bröstet i barnets mun. Hakan ska vara i kontakt med bröstet och näsan fri för andning.
Om barnet ligger för långt ifrån bröstet när ni ammar kan detta orsaka slitningar vilket kan leda till smärta. Titta på bröstvårtan efter amning. Om den är sned, vit eller tilltryckt bör taget eller amningspositionen justeras. Ibland räcker det att flytta barnet lite i höjd- eller sidled
– Finns orsaken hos barnet eller bröstet?
Mamman:
Har du mjölkstockning? Finns det sår på bröstet? Kan det vara bakterier i såret? Kan smärtan bero på eksem eller svamp? Kan det vara white spots, kärlkramp, Raynauds fenomen eller mjölkblåsor? Har du inverterade bröstvårtor?
Om det gör ont i båda bröstvårtorna samtidigt kan det även vara hormonförändringar så som ägglossning eller graviditet. Är det ägglossning eller mens på gång kan det kännas ömt och obehagligt i bröstvårtorna vid amning under några dagar. Är det graviditet så kan det kännas ömt under en längre tid, ta ett graviditetstest och läs mer om amning under graviditet. Både vid ägglossning, mens och graviditet kan mamman även känna irritation vid amning, vissa beskriver att de upplever tillfällig amningsaversion.
Ibland gör det ont att amma utan att man kan se någon tydlig orsak i brösten. Då kan man fundera på om det kan finnas muskelspänningar eller låsningar som strålar ut mot bröst eller rygg. Detta kan exempelvis uppkomma under graviditet eller förlossning, eller på grund av obekväma amningspositioner. Prova om massage kan hjälpa, rådfråga även vården, sjukgymnast eller kiropraktor.
Barnet:
Kan barnet ha torsk? Kan det vara tänder på gång? Kan det vara så att barnet skapar ett väldigt högt tryck/vakuum vid amning?
Ta en närmare titt i barnets mun, kanske barnet har ett kort tung- eller läppband, högt gomtak, gomspalt eller annan medfödd fysisk svårighet, som kan ge upphov till smärta?
Underlätta för hud mot hudkontakt och låt barnet roota och förbereda sig i lugn och ro för amning. Har du provat att amma Laid back? Amma på det smärtfria bröstet först om det bara gör ont i det ena bröstet, då barnet suger som kraftigast i början.
Skatta din smärta från noll till tio när det är som värst, och sedan igen lite senare, för att kunna se om de förändringar du gör hjälper. Bygg vidare på det som fungerar!
Sök hjälp i tid!
Det är viktigt att ta smärtsam amning på allvar eftersom ett litet problem lätt kan leda till fler och större problematik. Sök hjälp för att komma till rätta med smärtan och nöj dig inte med en quick fix för symptomet. Även den bakomliggande orsaken måste utredas.
.
.
Du kanske även är intresserad av att läsa mer om:
Problemsökning vid svårigheter
Svag viktuppgång och aktiv amning
Amning, inte bara en kvinnofråga
.
Läs mer om amning i min bok Amning i nöd och lust!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Kommentera