Livsmedelsverket har uppdaterat sina råd om introduktion av gluten.
Man tar nu bort det tidigare rådet att introducera smakprov med gluten ”tidigast från 4 månader, senast vid 6 månader”.
Livsmedelsverket har uppdaterat rådet om introduktion av mat med gluten till barn under ett år. Det nya rådet är att börja ge mat med gluten på samma sätt som annan mat. Men det är viktigt att börja med små mängder och att öka mängden långsamt.
Man rekommenderar nu istället att introducera gluten långsamt, oavsett om barnet är exempelvis 6 månader eller 11 månader.
Forskning visar att det är mängden gluten som spelar roll, inte tidpunkten för när det introduceras.
– Det viktiga är att börja med små mängder gluten och att öka mängden långsamt. Som förälder kan man tänka att det är bra med smakportioner även när det gäller välling och gröt, som ofta innehåller gluten, så att man inte ger en hel vällingflaska från start, säger Ylva Sjögren Bolin, immunolog och nutritionist på Livsmedelsverket.
Livsmedelsverket skriver på sin hemsida att det är först när barnet är ett (1) år som det är bra om det har fått smaka på alla livsmedelsgrupper, vilket tydliggör att det inte är någon stress att snabbt komma upp i stora portioner som riskerar att konkurrera ut amningen för den som vill fortsätta att amma.
Detta gör också att det nu är lättare att följa ( och minskar risken för förvirring kring ) den globala rekommendationen om helamning i sex månader för den som vill det.
.
.
Du kanske även är intresserad av att läsa mer om:
Säker samsovning och nattamning
Problemsökning vid svårigheter
Svag viktuppgång och aktiv amning
Amning, inte bara en kvinnofråga
En fråga om rätt till självbestämmande!
Okunskap om amning är ett samhällsproblem
Läs mer i min bok Amning i nöd och lust!
.
.
.
Lämna en kommentar